Hur många gånger har du gått till snabbköpet för ett "par saker" och återvände med en full vagn? Ofta köper vi saker som vi inte behöver impulsivt och inte inser det. Dessa tvångsinköp kan bli ett problem om de börjar skapa skulder för oss. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på oväntade inköp och prata om hur du kan spara pengar genom att undvika dem.

Vad är shopping missbruk?

Impulsiva inköp påverkar 3% av den svenska befolkningen. Detta är ett beroende av shopping för att må bättre på grund av osäkerhet, människor köper stora mängder onödiga saker. De vill bara känna sig meningsfulla och värdefulla. Vi pratar om patologisk missbruk när detta beteende upprepas mer än fem gånger i månaden.

Nio av tio fall är kvinnor, men det här är inte exakta siffror, eftersom kvinnor är mer benägna att söka professionell hjälp än män. Profilen för dessa människor är vanligtvis av en genomsnittlig ekonomisk nivå, som kan ha en sjukdom som ångest. Ålder spelar ingen roll, men vanligtvis börjar problemet i ungdomar.

Det är svårt att se, för ingen skäms över att ha köpt fem par skor. Många impulsiva köpare faller i" snowball " - fällan. De köper något och är väldigt glada. Men när de kommer hem och inser att detta onödiga köp har lämnat dem utan pengar, kan det orsaka stress som tvingar dem att köpa igen.

Det finns människor som ber om lån för att tillfredsställa deras längtan att köpa. Om du går igenom svåra ekonomiska tider och behöver hjälp med nödvändiga saker, såsom hus räkningar eller mat, rekommenderar vi att du använder online lån, men om du funderar på att omedelbart begära ett lån på grund av dina nycker eller missbruk, gör inte detta. Detta kommer att ge dig ännu mer problem.

Spara pengar genom att undvika onödiga inköp!

Vi brukar inte spåra små inköp. Vi lägger inte vikt vid dem, vi drabbas av utgifter utan att tänka, och i slutet av månaden säger vi alltid samma sak: "mina pengar har gått och jag vet inte var."Det som inte mäts kontrolleras inte. Grunden för att spara är tillgången på en budget, dess mätning och överensstämmelse. Impulsiva inköp bör inkluderas i denna budget och övervakas.

Det är sant att lustar är svåra att kontrollera, men sätt ett mål, tänk på vad du skulle göra om du lyckades spara 30 000 kronor per år. I stället för att spendera 3000 kronor i månaden på ett infall rekommenderar vi att du sparar på dem. Det låter lättare än det egentligen är, eftersom den som behöver spendera inte kan spara. Men titta på tipsen nedan, kanske de hjälper dig.

Hur kontrollerar jag påträngande inköp?

- Skapa din budget och behålla den, Detta är grunden för att spara.
- Gör inköpslistor: det har visat sig att shopping med en lista över vad du behöver hjälper till att kontrollera onödiga utgifter.
- Undvik shopping när du är ledsen: Folk brukar shoppa när de är ledsna att må bättre och lugna ner sig. Fall inte i den här fällan. Håll dig sysselsatt med andra saker, såsom hushållsarbete eller umgås med familj och vänner.
- Köp med kontanter: kredit-eller betalkort är mycket praktiska, men för en ivrig köpare är de den värsta fienden. Med ett kort ser vi inte riktiga pengar och hur de kommer ut ur plånboken. Det verkar som om någon betalar för oss tills vi ser rörelse i slutet av månaden.
- Shoppa med en eskort: om dina impulser är starkare än din vilja, gå till butikerna tillsammans med en betrodd person. Detta hjälper dig att ta hand om dig själv och stoppa dig när du går för att köpa något onödigt
- Visualisera inköp: skriv ner dina utgifter varje dag, oavsett hur små de är, analysera och se vad du inte behövde från vad du köpte. Som ett resultat kommer du att förstå hur mycket du kunde ha sparat.
- Om allt detta inte hjälper, be om hjälp. Förvänta dig inte att ditt konto kommer att vara i rött och du kommer att hitta dig själv i skuld. Vi vet att dessa ämnen är svåra att prata om eftersom de förvirrar oss, men din familj och vänner kommer att förstå dig och hjälpa dig.

How it works

Stefan Demirian

Serial entrepreneur

 

Miguel Arias

CTO. Innovator and entrepreneur, inventor of iBac patent family & multiply acclaimed entrepreneur.

Sebastian Karlsson

COO. Previously held a leadership position in Business Development at PwC and Canon.

 

Omid Ekhlasi

CCO. Responsible for communications at Serendipity Group.

 

Kamjar Hajabdolahi

Sendior advisor, Serial Entrepreneur, Partner and head of M&A at Serendipity Group.

Stefan Borg

President of the Swedish National Association against alcohol and narcotic addiction. Former director of operations at the Stockholm center of addicts.